donderdag 11 april 2013

Oedeem, 12 symptomen

Om vast te stellen of u oedeem heeft zijn er verschillende symptomen die daarop kunnen wijzen. Onderstaande lijst is niet compleet, waar geeft wel een indicatie of uw klacht oedeem zou kunnen zijn of niet.


1) Zwaar gevoel

U heeft een zwaar en/of vermoeid gevoel in het betreffende lichaamsdeel (bijvoorbeeld van de hand, pols, vingers, arm, voet, enkel, been)

2) Tintelen

Het lichaamsdeel kan tintelen.

3) Stuwing

U heeft het gevoel van stuwing of spanning van de huid.

4) Huid strak

De huid kan strak en gespannen staan en rimpels kunnen verdwijnen, de huid ziet er glanzend uit.

5) Huid hard

De huid kan zelfs hard aanvoelen (fibrosering). De huid is (bijna) niet meer op te pakken.

6) Omvangstoename

Er is een toename in omvang van het lichaamsdeel. In lichtere mate bijvoorbeeld te merken aan dat een ring kan niet meer af kan, het horlogebandje knelt, de arm van een bloes zit strakker, een schoen past niet meer. In zwaardere mate is het duidelijk zichtbaar.

7) Gewichtstoename

Er kan gewichtstoename zijn.

8) Belemmering functie

Dagelijkse bezigheden worden belemmerd door het lichaamsdeel.

9) Lokale pijn

Er kan lokale pijn/gevoeligheid zijn, maar dat is niet altijd het geval.
    pitting oedeem been test
    Pitting oedeem test (2)
    pitting oedeem benen test
    Pitting oedeem (1)

10) Pitting oedeem

Er kan sprake zijn van “pitting oedeem”. Om te kijken of dat er is doet u de volgende test: Druk met uw vingers stevig op de huid waar deze dik is en hou deze druk ongeveer 10 seconden aan. Haal daarna uw vingers weg en kijk of er een “kuiltje” in de huid gekomen is. Als dat het geval is, dan houdt u vrijwel zeker vocht vast. 

11) Huid optillen

Indien u oedeem in uw voeten heeft: probeer dan de huid tussen de 2e en 3e teen van de voet beet te pakken, in een plooitje, verticaal. Als dit niet lukt, is het “Teken van Stemmer” positief. Dan is de kans op lymfoedeem aanwezig.

12) Specifiek

En verder nog een aantal specifieke symptomen die bij de locatie en oorzaak horen en te ver voeren om hier te vermelden.

Indien u zeker wilt weten of u oedeem hebt, ga dan voor een check naar de in oedeem gespecialiseerde fysiotherapeut of neem  contact op met uw huisarts.Drs. M.L. de Haan
Fysiotherapeut / Oedeemtherapeut / Fysiotherapiewetenschapper 
april 2013

1 opmerking: